Профилактика

 • Home
 • Профилактика
Профилактика

 

„Ще предотвратявам болестта всеки път, когато мога… Превенцията е за предпочитане пред лечението!“ – Хипократ

В днешни дни е ясно, че само чрез лечение никога няма да успеем да се справим със зъбния кариес.

Профилактиката и обучението за запазване на оралното здраве на децата са фундаментални в дейността на Клиника Усмивка. Ние знаем, че огромната част от оралните заболявания в детска възраст са напълно предотвратими. Това прави приложението на профилактиката неотменна наша цел. Ние вярваме, че заедно със заинтересовани родители и прилагайки най-съвременни средства, можем да обърнем тенденцията от лечение към предотвратяване.

Профилактична програма на Клиника Усмивка

Преди началото на приложението на профилактична програма, ние осъществяваме оценка на риска от кариес при всяко, конкретно дете.

Схема за оценка на риска при дете от 0-5 години

Често се налага да отговарям на въпроса: „ Чия отговорност е профилактиката за деца?“. Отговорът е – индивидуалната профилактика е отговорност на индивида, в нашия случай – на родителите и зависи от информираността и мотивацията. Държавата е отговорна за създаване на здравна стратегия, която да е финансирана и действаща. Очевидно, такава, в областта на оралната профилактика за деца, липсва.

Най-важните фактори в превенцията на зъбния кариес са:

 • Хранителна профилактика
 • Орална хигиена
 • Флуорна профилактика
 • Поставяне на силанти

Основният причинител на кариеса при децата е зъбната плака. Много пъти сте чували или ще чуете това понятие, хубаво е да го познавате и да си представяте.
Зъбната плака е общност от бактерии, прикрепена към зъбната повърхност, съвършено организирана и защитена. С напредване на микроскопската техника, тя е отлично проучена и затова, средстваата за борба с нея са широко известни.

Зъбна плака

Оцветена зъбна плака
Източник: https://nwpd.com.au/helping-children-brush-better 

Когато зъбната плака е в неголямо количество, тя е почти невидима за непрофесионалното око. Ние ще ви обясним как и с какви средства, плаката може да се визуализира т.е. да стане видима и детето да бъде мотивирано да я отстранява.

Хранителна профилактика

Храната е мощен биологичен, лечебен и профилактичен фактор. Чрез нея се получават основните хранителни вещества и необходимата енергия.
По отношение на детското орално здраве, тя има 2 важни значения: 1-во – служи за изграждане на здрави структури на устата и зъбите; 2-ро – създава условия за развитието на кариес.

Въглехидрати – полезни и вредни

Полезни. Те са най-разпростанената биологична съставка в света и съставляват 1% от човешкото тяло. Незаменими са, защото имат градивна функция и са главен енергиен източник за организма.

Вредни. По отношение на зъбния кариес, въглехидратите имат следните свойства и действия:

 • Полепват по зъбните повърхности.
 • Разграждат се от слюнката.
 • Захарта е най-лесно разтворима и е най-благоприятна за размножаването на бактериите.
 • Не количеството, приета захар е най-важно за възникване на кариес, а честотата на приема!

Важно е да се знае, че един от механизмите, чрез които въглехидратите причиняват кариес, е промяната на киселинността в устната кухина на детето. Тя става от норма / Ph 7.0-7.1/ до кисела / Ph 4-5/. За жалост, при 5.5 емайлът на детските зъби започва да се разтваря.

Захар-съдържащите храни за деца са многобройни на българския пазар. Същото се отнася и до сокове, /т.нар. „натурални“/ и газирани напитки. Освен високото съдържание на захар, увреждащият им ефект зависи и от начина на прием: бързо – бавно; с биберон или без; със сламка или без; времето на приема – дали е в основно хранене /закуска, обед, вечеря/ или с междинни хранения.

Клиника Усмивка препоръчва няколко прости, но много важни правила за детското хранене:

 1. Посетете ни след първия рожден ден на детето. Ние ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за храненето на малкото дете, така че, зъбките му да са здрави.
 2. Отложете максимално запознаването със сладките изкушения. Не създавайте „шкаф със сладорийки“, помолете и роднините да не подаряват на детето захарни изделия.
 3. Захар-съдържащи храни и напитки може да са част от обедното меню под формата на десерт. Тогава ще навредят най-малко или почти никак. Това не означава, че всеки обед може да завършва по подобен начин.
 4. Избягвайте пазаруването заедно с детето. На касите на магазините, умишлено са подредени най-увреждащите захарни храни.
 5. Говорете си с детето, разкажете му, че захарта е храна за Чук и Пук и те ще разболеят неговите зъбки.
 6. Забранени неща: близалки, вафли, желирани и смучещи се бонбони, десертчета, сокчета от кутия, газирани напитки…

Често, родители питат дали може да предлагат на детето домашно приготвени компоти и сокове. Подтекстът е, че по-хубаво от домашната храна няма. Да, но… един буркан компот съдържа поне 4 супени лъжици захар, а по-голямата част от децата изпиават сок и не поглеждат плодовете. Да, може компот за десерт, но не и в шише за заспиване.

Хранителни вещества и минерали, важни за зъбното здраве на детето:

 1. Калций и фосфор – основни градивни елементи на костите и зъбите. При здраво дете и рационално хранене, необходимите количества идват от храната и не е нужно да се добавят.
 2. Калий, натрий, хлор – благодарение на тях, клетките които изграждат зъбите, функционират нормално.
 3. Микроелементи – манган, желязо, цинк и др. Най-проучен по отношение на кариес-протективното действие е микроелементът флуор. За него ще ви разкажа в отделна рубрика „Флуорна профилактика“.
 4. Витамини – A, D, C, от групата B. Необходимите витамини за здрави зъби, децата трябва да получават в натурален вид – от плодове и зеленчуци, особено в непреработен вид, за да стимулират и дъвкателната функция.
 5. При храненето на бременната най-голямо значение за здравината на временните детски зъби имат минералите и витамините.

Орална хигиена

Миенето на зъбите на детето е част от неговия здравословен начин на живот. Придобиването на този хигиенен навик в детските години остава за цял живот. От една страна, редовната орална хигиена е мощен защитен фактор срещу кариеса на детските зъби, а от друга – изгражда здравното поведение на възрастния човек.

Целта на оралната хигиена е да се пребори със зъбната плака – основният причинител на кариеса.

Как да направим „враг №1“ – зъбната плака, видима за детето?

За целта се използват различни оцветители под формата на разтвори, на смучещи таблетки и дори специализирана паста за зъби, разкриваща плаката. Те са както за домашно приложение, така и за професионално. Последното е част от профилактичните програми и дава възможност на детския зъболекар да оцени разпространението на зъбната плака. Оцветяването и впоследтвие – премахването на плаката има силно мотивиращо въздействие върху детето.

Клиника Усмивка препоръчва:

 1. Измиването на детските зъби трябва да става 2 пъти на ден, сутрин и вечер след хранене.
 2. Ако вечерта зъбите на детето останат непочистени, вероятността да се развие кариес е голяма.
 3. Оптималното време за миене на детските зъби е между 1 и 3 минути. Препоръчителното време е 3 минути, а минимално достатъчното – 1 минута.

Средства за детска орална хигиена

Четки за зъби

Ръчни. Детските четки за зъби за разделени по възрастови групи, като са съобразени дс това дали зъбите са временни, дали съзъбието е смесено или пък – постоянно.

Устройството на детските четки за зъби е почти еднакво при всички производители и се подчинява на няколко важни правила: удобна дръжка и функционална почистваща част. Влакната на четките са изкустени и могат за бъдат меки, средни и твърди.

Кога се сменя четката на детето?

Това зависи от твърдостта на влакната и от силата на натиска при четкане. Максималният срок за употреба е 3 месеца, а най-добре е смяната да става всеки месец.

Електрически и звукови детски четки.

При тях, почистващата част е значително по-малко от обикновените. Електрическите извършват няколко вида вибрации и въртящи движения, а звуковите разчитат и на допълнителен, почистващ механизъм.

Каква четка да изберат родителите?

Която и четка да бъде предпочетена, тя трябва да бъде използвана редовно, а измиването да бъде извършено така, че нито една зъбна повърхност да не остане с плака.

Зъбни пасти за деца

Те, също като четките са разделени по възрастови групи. Това е така, защото вкусовите предпочитания на малки и големи са различни, а също, защото някои от активните вещества изискват дозиране.

Детската паста, която най-ефективно предпазва от кариес, това е пастата, съдържаща флуорно съединение. Последните са дозирани така, че да могат и да се преглъщат без никакви последици. Върху зъбната четка се поставя количество от зъбната пасат, равно на гумичката на един молив.

В Клиника Усмивка с удоволствие ще ви запознаем с най-ефективните начини за четкане на детските зъби и с най-подходящите средства за хигиена на вашето дете.

Кога започва миенето на зъби при децата?

Има ли зъб – има хигиена. Още при появата на първото зъбче в устата на детето, то трябва да получи хигиенни грижи. Затова е важно, първото посещение на детето при нас да е около 1-вия рожден ден! За да не се пропуснат тези, толкова важни първоначални грижи.

Детето или родителите? Кой да мие зъбките?

Правило: Когато детето се научи да изписва правилно ръкописни букви и цифри, то тогава фината моторика на ръчичките и пръстите позволява ефективно четкане на зъбите. До тогава, миенето от детето може да е забавление и игра, но основната работа трябва да се свърши от родителите.

Флуорна профилактика

Ендогенна флуорна профилактика

При нея, флуорните съединения се приемат през устата под формата на таблетки, вода, мляко и пр. В обществото, а и при част от медицинските специалисти, цари пълно объркване по отношението на приема на флуорни съединения за целите на кариесната профилактика. Това се дължи на няколко причини:

 1. Трудно се разграничават необходимите количества и дози флуор за профилактика и тези, които причиняват флуороза. Забравено е старото правило :“Дозата прави отровата“.
 2. Флуорната профилактика е чест обект на „теории на конспирацията“, нанесли непоправими щети на профилактиката въобще.
 3. Илюстрация на неразбирането на флуорната прифилактика е фактът, че се отхвърлят предписани от лекар флуорни таблетки, където флуорът е прлавилно дозиран, а с охота се консумира минерална вода, съдържаща в пъти над допустимите концентрации флуор.

Флуорът е естествена съставна част на зъбния емайл. Там той се намира под формата на флуорапатит. Последният е най-силно устойчив на киселинно разтваряне, в сравнение с останалите две съединеия, намиращи се в емайла. Поради това, еволюционно, той е заел повърхностния слой на емайла, там, където е срещата със зъбната плака и производните й киселини.

Приемът на флуор за целите на кариесната профилактика има висока ефективност единствено по време на развитието на постоянните детски зъби. След приключване на минерализацията на зъбите, действието му се свежда до йонен обмен между емайла и слюнката.

Приемът на флуорни съединения в детска възраст е изключително добре проучен и описан в денталната литература и практика. Точно са формулирани безопасните дози за всяка възраст, при които имат висока кариесна редукция и няма флуороза. Фундаментално правило при ендогенната флуорна профилактика е, че източникът на флуор може да е само един. Това е така, за да не превиши безопасната доза.

Ние, в Клиника Усмивка ще споделим с удоволствие своите знания и своя опит със заинтересовани родители.

 

Локална флуорна профилактика

При нея флуорът се съдържа в различни по форма средства: гел, лак, пяна и пр. Този вид профилактика се прилага професионално, тя е индивидуална и е насочена към деца, които са в риск от развитието на кариес. Всяко средство има методика на приложение като начин, честота, продължителност, която трябва да се спазва. Контролните прегледи са част от този вид прфилактика.