Дентално протезиране

  • Home
  • Дентално протезиране
Дентално протезиране

 

Това е сравнително ново направление на детската дентална медицина в България. Неговото развитие се дължи на значителното понижаване на възрастта на поява на зъбния кариес и неговите усложнения. В определени случаи се налага нестандартен подход за запазване на силно разрушени както временни, така и постоянни детски зъби.

Целта на протезирането при временните детски зъби е съхраняване на силно разрушени зъби максимално дълго в устата на детето, най-добре до тяхната физиологична смяна.
Целта на протезирането при постоянните детски зъби е съхраняване на зъбните тъкани при силно разрушен зъб, докато стане възрастово възможно, окончателното, функционално и естетично възстановяване.

Преформирани метални корони /SSC/

Короните от неръждаема стомана са най-често използваният вариант за възстановяване и запазване при силно увредени и разрушени зъби. Могат да бъдат прилагани както при временни, така и при постоянни детски молари. Те са здрави, изработени от безопасен метал, трудни за повреждане или премахване, лесни за почистване, покриват целия зъб и и пасват прецизно.

Стрип – корони /Strip crowns/

Стрип короните представляват безцветни, целуидни корони, изработени с формата на зъба, който подлежи на възстановяване. Възможно е те да са фабрично изработени в различни размери. Могат да бъдат и по индивидуален размер, изработени в зъботехническа лаборатория след вземане на точен отпечатък. Короната се запълна с композитен материал и се премахва след неговото втвърдяване. Предимстото е бързо и точно възстановяване на анатомичната форма на зъба.

Детски корони, последно поколение

Те са здрави и естетични. Изработени са от високотехнологични материали и са много издържлииви. Възможно е да съдържат метал, а е възможно и да са изработени само от цирконий.

 

Местопазители

Местопазителите, както самото име показва, служат за запазване на мястото временен зъб, който е изваден твърде рано. Преценката за необходимостта от тяхото поставяне се прави от специалиста по детска дентална медицина. Местопазителите са различни видове, в зависимост от това, кой зъб е изваден. Могат да се изработват индивидуално, както и да се използват фабрични с различни големини, особено при моларите.

Източник: https://www.kinderdent.com

В Клиника Усмивка прилагаме всички посочени начини и способи за протезиране при децата. Разполагаме с всички необходими материали и технологии за това.