Временни детски зъби

  • Home
  • Временни детски зъби
Временни детски зъби

 

Дългият път на едно временно зъбче започва през 6-7 гестационна седмица и приключва в момента, когато постоянният му събрат се опита да заеме мястото му. Влиянието на различни фактори върху развитието на временните зъби започва още на този ранен етап, затова е важно да знаете как да подпомогнете нормалното дентално развитие на вашето дете.

Ранна грижа по време на бременността

По време на бременността, зародишите на временните зъби са под влияние на храненето на бъдещата майка, на заболявания и на лекарствени средства. Особено важен за пълноценното развитието на зъбите е приемът на протеини, минерали – флуор, фосфор, калций и витамини A, C, D и E. Консултирайте се с вашия гинеколог по отношение на приема на медикаменти и съпътстващи хронични заболявания.

Усложнения при пробив на временните зъби

Важно е като родители да знаете, че пробивът на временните зъби е напълно физиологичен процес и съпътстващите го усложнения като плачлиост, раздразнителност, изтичане на слюнка от устата, кратки температурни епизоди и др. имат своите обяснения. За да облекчите състоянието на детето може да използвате някой от множеството предлагани в аптечната мрежа специализирани детски орални гелове. Пробивът на временните зъби е важен и емоционален момент за всеки родител. Появата на първото зъбче се помни дълго, докато свързаните с това безсънни нощи бързо се забравят.

Кога е нормално да пробият временните зъби

Временните зъби пробиват в определени усреднени срокове, като отклоненията към по-ранен или по-късен пробив се считат за норма, с малки изключения. Такъв тип изключения могат да се свържат с определени системни заболявания. Поради тази причина информацията за това кога са поникнали временните зъби на вашето дете, може да се окаже важна за специалиста по детска дентална медицина. Попълването на схема за първите зъби на детето от страна на родителите би спомогнала много за диагностицирането на евентуални бъдещи патологични процеси.

Схема за никнене на първите зъбки

Лекуват ли се временните зъби

Определено! Много родители са склонни да пренебрегват лечението на временните зъби на детето, подвеждайки се от факта, че те са с кратка продължителност и не е нужно да им се обръща специално внимание. Но нелекуването им може да доведе до рведица проблеми. Включително и до засягане на общото състояние на детето. Временните зъби имат важни функции – дъвкателна, говорна и естетична. И трите са в пряка връзка с физическото, психическото, емоционалното и интелектуалното развитие на малкото дете. На локално ниво, заболяванията на временните зъби, особено възпалителните промени на корените, могат да
увредят зародишите на постоянните детски зъби.

Заболявания на временните зъби

Кариес на временните зъби

Кариесът на временните зъби е най-честата хронична болест при малките деца. Той се определя като инфекциозно заболяване, причинено от бактериите в устната кухина. Описва се чрез неговите клинични изяви, а те варират от незначителна загуба на минерали от повърхността до тотално разрушение на зъба.

Кариесът на временните зъби се отличава от този на постоянните детски зъби. Основна причина за това е структурата на временните зъб – те са по-малки на размер, минерализацията им е по-слаба, слоевете зъбни тъкани – по- тънки, а защитните възможности на пулпата /нерва на зъба/ са ограничени във времето.

Симптоми и протичане на заболяването кариес на временните зъби

Кариесът на временните зъби има своите особености при различните възрастови групи.

При децата от 0 до 3 години , той има типично протичане и характеристики и затова е обособен в отделна диагноза – Кариес на ранното детство /Eаrly Childhood Caries/. Това състояние се среща много често и е с голямо медицинско и социално значение.

При възрастовата група от 3 до 6 години, освен дъвкателните повърхности на зъбите, се засягат и страничните /апроксимални/ повърхности на зъба. При тази локализация, кариесът започва подповърхностно, което прави установяването му от непрофесионално око трудно, усложненията са чести. Препоръчителни са профилактичните посещения при вашия зъболекар, за да се изолира навреме процеса и да се предотвратят по-травмиращите лечения за вашето дете.

След 6-годишна възраст, съзъбието на детето е вече смесено, защото се появяват първите постоянни зъби. В този период, от голяма важност е, да не се допуснат активни кариозни лезии на временните зъби, защото те имат негативно влияние върху развитието на новопробилите, постоянни зъби.

Колко често да се извършват профилактичните прегледи при детския стоматолог?

По правило, протичането на кариеса на временните зъби е бързо, остро, с чести усложнения. Затова, профилактичните прегледи на деца с временни зъби, особено при такива във висок риск за кариес, се провеждат 3-4 пъти годишно. Известното правило „преглед на 6 месеца“ не важи в този случай.

Пулпити на временните зъби

Пулпитите са най-честите усложнения на кариеса на временните зъби. Името на диагнозата произлиза от „пулпа“ /нерв на зъба/ и „ит“, окончание, с което се обозначават възпалителните заболявания. Пулпата на временните зъби е част от съединително-тъканната система на организма и това я прави неразделна част от него. От друга страна, тя е свързана с всички останали зъбни тъкани в едно функционално цяло.

Какви са субективните симптоми при пулпит на временен зъб?

Какво може да ви каже детето или какво може да забележите вие? Възможно е детето да е неспокойно, да плаче и да се събужда през нощта и това да е свързано с наличие на кариозни дефекти. Възможно е също така, болките да са преходни и/или да отшумят след 2-3 дни. Означава ли това, че зъбът е оздравял? Ни най-малко! За разлика от постоянните зъби, по-голямата част от пулпитите на временните зъби протичат хронично и почти безсимптомно. История на преминали болки, понякога смущения при хранене. Тази липса на симптоматика донякъде приспива вниманието на родителите. За жалост, следващото усложнение чука на вратата.

Методи на лечение на пулпитите на временните зъби

Лечението се определя от няколко фактора: вида на възпалението на пулпата, степента на разрушение на зъба и времето, оставащо до смяната, т.е. степента на резорбция /стопяване / на корените. Те варират от техники за запазване на виталитета на пулпата /зъбът да остане „жив“/, през частично отстраняване на пулпата до цялостното й премахване.
Целта на лечението на пулпитите на временните зъби е възстановяване на функцията на зъба и дочакване на физиологичната му смяна.

Пулпна гангрена

Междинна диагноза между пулпитите и периодонтитите на временните зъби е пулпната гангрена. Тя се причинява от бактерии, под чието въздействие тъканта на пулпата се разпада, достигайки до дистрофия и некроза.

Периодонтити на временните зъби

Това е най-тежкото усложнение на кариеса на временните зъби. Възпалителният процес вече е обхванал окололежащите тъкани, а именно: периодонциума и челюстната кост.

Методи на лечение на пулпитите на временните зъби

Когато процесът протича остро, тогава се наблюдава оток както около зъба, така и на лицето на детето. Абсцесът от зъбен произход е тежко усложнение, изискващо в част от случаите, болнично лечение.

Възможно е периодонтитите да протичат хронично, т.е. с не толкова изявена и драматична клинична картина. При част от случаите те се установяват на рентгенова снимка, а при други имат клинична изява – „ фистула“. Последната е израз на възпалителен процес, обхванал корените и окололежащите тъкани, при който възпалителният ексудат си „проправя път“, и се избива на венеца, обикновено откъм бузата. Това състояние не е за подценяване, особено ако е налице в ранна детска възраст. На локално ниво представлява заплаха за зародиша на постоянния зъб и увреждане на челюстната кост, а на системно – опасност от огнищни заболявния.

Методи на лечение на периодонтит на временните зъби

Дали да не напишете няколко реда и тук какво биха могли да очакват родителите като лечение

Кариес на ранното детство /КРД/

Това е кариес, който се разива в периода на ранното детство / 0-3 г./.
Преди години е наричан с различни имена: „rampant caries”, bottle baby caries”, “nursing caries” и др. В днешни дни, разпространението му придобива застрашителни размери, а възрастта за поява на първите лезии непрекъснато намалява.

Какви са симптомите при кариес на ранното детство

КРД засяга най-напред и най-тежко горните временни резци и първите, временни кътници. Първият знак, който сочи че нещо не е наред, е появата на тебеширено бели петънца по зъбните повърхности. Често родителите ги забелязват, но не предприемат нищо. Или са съветвани неправилно. Важно е да се знае, че детската дентална медицина разполага със средства и методи, чрез които започналият вече кариозен процес може да бъде преустановен на този етап. В по-късните етапи, това е трудно или невъзможно.

Задълбочаването на заболяването преминава през следните етапи: белите петна придобиват жълто-кафяв цвят, на чийто фон се появяват малки дупчици; постепенно дупчиците започват да нарастват и се сливат в една по-голяма циркулярна лезия. Циркулярна, означава, че обхваща коронката на резеца като обръч. При дъвкателните зъби, лезиите се развиват и по дъвкателните и по повърхностите към бузите.

Какви са причините за появата на кариеса на ранното детство /КРД/

Продължителен прием на млека и подсладени течности за заспиване на поискване, продължително кърмене на поискване за заспиване, както и безконтролен прием на захарни храни.

Как да предотвратите появата на кариеса на ранното детство /КРД/

Защитата на зъбите в тази възраст е зъбната хигиена. Дори и едино зъбче да има в устата, то трябва да бъде почистено от наслоената зъбна плака и да заспи чисто. Няма нищо по-лошо за зъбите на малкото дете от това, да заспиват с плака. Нощта осигурявя комфорт на устните бактерии – поднос на храна и малко или почти никаква слюнка. В резултат – рН в устната кухина се задържа трайно кисело, при рН под 5.5 зъбният емайл започва да се разтваря.

Протичане и усложнения при кариес на ранното детство

КРД протича бързо и остро. Зъбите изчезват „като на кино“. Усложненията са чести и водят до загуба на зъби.
Най-големият проблем при лечението на КРД е възрастта на пациента и присъщата ѝ невъзможност за сътрудничество, незряла и крехка психика, лимитирана възможност за възприемане на дентално лечение. Всичко това, в съчетание с тежките зъбни увреждания, правят лечението на КРД истинско предизвикателство.