Моделиране на детското поведение в денталния кабинет

 • Home
 • Моделиране на детското поведение в денталния кабинет
Моделиране на детското поведение в денталния кабинет

 

Посещението в детския дентален кабинет може да бъде забавно, но може да бъде и истинско изпитание! За жалост, възрастните не винаги разбират чувствата и емоциите на детето, неговата тревожност и поведение.

Посещение при детски зъболекар

Има няколко важни неща, които трябва да се знаят и да се спазват, ако искаме посещението при детския зъболекар да е успешно.

Възраст

Всяка възрастова група има свои поведенчески характеристики и капацитет на възприемане на денталното лечение. Преминаването на границите на този капацитет води винаги до едно и също – съпротива и отказ от лечение. Не може да се изисква от дете на 2 години да се адаптира към лечение на дълбоки кариеси или пулпити на временните зъби, особено когато те са повече от един или два. По друг начин стои въпроса при 5-6 годишните, които имат по-богат речник, по-голям социален опит и които могат да бъдат мотивирани за дентално лечение.

Предишен опит

Най-трудни за моделиране са децата, които вече имат негативен опит от дентално лечение. Най-често това се случва, когато лекуващият зъболекар и родителите са си поставили нереалистични цели, напр. детето е на 3 години и има 6 увредени зъба. Класическата история в тези случаи, започва така: „Нямаше никакви проблеми в началото, седна, отвори уста… след това категорично отказа“.

Семейство и връстници

Децата са много податливи на разказани страшни истории. В случая – „страшни“ преживявания в зъболекарския кабинет. Много родители коментират пред децата, колко ги е страх от зъболекар и ако детето го е страх също, то, вероятно си прилича на тях.

Първо посещение поради болка

Гаранция за негативно поведение и повишена тревожност. Веднъж разбрало, че зъбите могат да болят, на детето ще му е трудно да повярва, че зъболекарят ще направи така, че да не боли.

Личностна характеристика на детето

При една и съща ситуация и при едни и същи стимули, един човек може да се смее, а друг да плаче. Това се определя от дълбоката същност на човешките, в случая детски емоции. Познаването на детските страхове е вжно както за родителите, така и за всички професионалисти, които работят с деца.

Подготовка за първо посещение в детския дентален кабинет

Времето да посетите детския зъболекар е около първия рожден ден на детето. Това правило се познава малко, а също така се тълкува неправилно.

Защо точно на 1 година?

 • Тогава детето има 8 зъба , 4 горни и 4 долни резци. А има ли зъби, трябва да има грижи за тях.
 • Това посещение не е, „за да свиква детето“, а за да се информират родителите за най-важните неща относно храненето и оралната хигиена.
 • Това посещение дава възможност да се предотврати най-разрушителното заболяване на временните зъби – Кариесът на ранното детство, дължащ се, основно, на грешки в храненето на малкото дете.

Все пак, ако сте пропуснали правилното време за първо посещение, има няколко неща, които може да направите вкъщи:

 • Прочетете заедно „Чук и Пук“ или изгледайте някое поучително филмче за зъбките.
 • Разкажете на детето какво работят зъболекарите, че са приятели на децата и се грижат за тяхното здраве.
 • Насрочете посещението във време, когато детето е най-бодро – наспано, нахранено и добро настроение. Разбираме вашите служебни ангажименти и заетост, но късни посещения, особено в есенно-зимния сезон, когато рано се стъмва, не са препоръчителни.

Ако сте успели с всичко това, останалото е наша работа.

Детска дентална клиника Усмивка е създадена само за деца

В проектирането на интериора са заложени любими детски цветове и картини, познати от детската градина и детските центрове.
При нас не „мирише на зъболекар“, има цветя, играчки и забавления.
Всичко е направено така, за да се избегне усещането за болница или лекарски кабинет.

 • Хайде да се запознаем и да погледаме детски филмчета. Това съм аз, детският зъболекар, това е моята къща и моите помощници. А ти кой си?
 • Казвам-показвам-правя. Когато детето се е разположило удобно на зъболекарския стол, следва приложението на тази проста, но изключително ефикасна техника за мотивация.

 • Позитивна, приятелска комуникация. Общуването с децата е талант, който ние притежаваме. Топлота, искреност, усмивка и разбиране са в основата на успешния диалог.
 • Търпение е ключовата дума. Бързане и припряност не се съвместяват с детската дентална медицина. Ние имаме търпение. Запасете се с търпение и вие, скъпи родители.

Моделиране на детското поведение в денталния кабинет

Това е важна част от детското дентално лечение, която категорично липсва при възрастните. Похватите, които ние използваме са познати от психологията и целят намаляване на детската тревожност и създаване на позитивно поведение. Ние си даваме сметка, че това ще послужи на детето не само при конкретното лечение и за години напред.

 1. Поощрение и порицание. Наградите са важен стимул при демонстрирано позитивно поведение. В противен случай, наградата само се показва и се отлага за следващия път. Съветваме и вас, скъпи родители, да постъпвате така – награда само, ако е заслужена. И нека да сме наясно – даването на награда предварително си е подкуп.
 2. Заместване. Прави се, когато детето има „особено отношение“ към даден инструмент. Обикновено, това е зъболекарската сонда, която временно може да бъде заменена с друго.
 3. Използване на евфемизми. Има думи, които събуждат страх в детското съзнание. Част от тях са непознати, а други имат лоша слава. „Машинка“, „инжекция“, „игла“ могат да бъдат заменени с други думи. Дори „пломба“ звучи неприемливо за малкото дете. Разбира се, има родители, които споделят виждането „че всичко трябва да се казва такова, какво е“. Съмнявам се, че тоОтлагане.ва е печеливша стратегия в детската дентална медицина.
 4. Включване. Детето „участва“ в лечението посредством наблюдение в огледало или интраорална камера.
 5. Отлагане. Когато стане очевидно, че посещението не върви добре и няма да има добър, краен резултат, то се отлага. Още веднъж: „Търпение е ключовата дума“.