Заболявания на устната лигавица

  • Home
  • Заболявания на устната лигавица
Заболявания на устната лигавица

 

Устната лигавица покрива устната кухина. Тя има различен строеж и функции, в зависимост от това къде се намира – по бузите, венците, небцето, езика. Детската лигавица е относително по-тънка, богато кръвоснабдена и лесно ранима.

Заболявания и лечение на устната лигавица

Афтозен гингиво-стоматит

Най-често срещаното заболяване в ранна детска възраст е първичният афтозен гингиво-стоматит. Причинява се от вируса на Herpes simplex. Първоначалната инфекция идва от друг заразен човек, обикновено, близък на детето. Заболяването започва с температура за около 2 дни, последвана от остро възпаление на лигавицата на устата и венците – те са червени, оточни и болезнени. Афтите са появяват впоследствие като преминават през няколко етапа на развитие. Те обхващат цялата устна кухина, както и преходната лигавица и кожата около устата. Болезнени и детето отказва храна и дори вода.

Снимка афтозен стоматит. Източник: www.rch.org.au

 

Възможните усложнения са дехидратация, хронифициране на заболяването и изявата му по-късно като херпес на устните, заразяване на други членове на семейството. При деца с подтиснат имунитет /напр. терапия с имуносупресори/ е възможно дисеминиране на херпесната инфекция и обхващане на други органи и системи.

Обикновено, дете, което е с температура в началния период на заболяването, попада при своя личен лекар, който често изписва антибиотично лечение, без специфичното заболяване „афтозен стоматит“ да е диагностицирано. Острият афтозен гингиво-стоматит има свойството да се самоограничава и затова, лечението му е симптоматично. Антивирусни лекарствени средства /напр. Ацикловир/ се прилагат през устата и локално, за третиране на афтите. Температурата се регулира с антипиретици /напр. парацетамол/. Диетата е щадяща, с много течности. Този тип лечение не се отнася за децата с компромисен имунитет. Прием в болница се налага единствено в случаите, когато са налице данни за дехидратация на малкото дете.

При единични афти, лечебният подход е различен. Прилагат се локални противовирусни и обезболяващи средства. В Клиника Усмивка използваме лечебния и обезболяващ ефект на високоенергиен, диоден лазер Six Laser Lancet.

Инфекциозни заболявания при децата, съпътствани от първоначални симптоми в устната кухина

Някои инфекциозни заболявания имат своите първи изяви в устната кухина. Внимателният преглед при специалист помага за ранното поставяне на диагноза и за адекватно лечение.

Варицела. Източник: www.verywellhealth.com

Морбили. Източник: onlinelibrary.wiley.com

 

Кандидоза /Млечница, Соор/

Причинява се от гъбичката Candida albicans, която е нормален обитател на устната кухина. Гъбичката причинява заболяване само, когато има промяна на оралната среда или общи състояния на детето, които водят до подтиснат имунитет или хормонален дисбаланс. Подобен тип промени могат да се причинят от продължителен прием на антибиотици и имуносупресори.

Млечницата /соор/ е най-честата гъбична инфекция при новородени. Клиничната картина варира от лека до тежка, като лигавицата има характерен вид – като напръскана с вар. Възможно е да има зачервяване и кървене.

В повечето случаи, заболяването отшумява при подобряване на хигиената, изваряване на биберони и съдове, хигиена на кърменето, подходяща, алкализираща диета при по-големите и локални, противогъбични препарати /напр. Нистатин/.

Гъбички. Източник: www.whattoexpect.com

Заболявания и лечение на детските венци

Гингивит

Най-честото заболяване при детските венци е тяхното възпаление/гингивит/. Причинява се от микроорганизмите, населяващи зъбната плака, задържана по шийките на зъбите. Друга причина е хормоналният дисбаланс по време на пубертета, когато най-често, гинвгивитите са комбинация от двата фактора.

При гингивит, венците на детето изглеждат зачервени, оточни, кървят при леко докосване. Тази клинична картина се наблюдава, основно, при постоянните детски зъби и рядко при временните. Пикът на заболяването е през пубертета, като има редица локални фактори, които го усложняват: ортодонтски аномалии /криви зъби, проблем със захапката/, устно дишане и др.

Описаният тип възпаление на венците, обикновено, отшумява при подобряване на устната хигиена. Понякога се налага и използване на локални антисептици /хексорал, тантум верде/, професионална орална хигиена и др.

  • Здрави венци

  • Гингивит

Заболявания на езика при децата

Географски език

Това е заболяване с ненапълно изяснена етиология. Нарича се така, поради променящата се клинична картина, наподобяваща географска карта. Рядко има оплаквания и в повечето случаи отшумава без лечение или с подобряване на хигиената.

Понякога географският език се бърка с „обложен език“. При децата, той най-често е резултат от фебрилни състояния и дехидратация.

Понякога, продължителен прием на лекарства, напр. за лечение на желязодефицитна анемия, може да причини оцветяване на езика. Оцветяването изчезва след преустановяване на приема на лекарственото средство.